Staand vergaderen, waarom eigenlijk?

Staand vergaderen, waarom eigenlijk?

  1. Staand vergaderen kost minder tijd. Men is alerter en frisser door de snellere bloedsomloop van het staan. Daardoor is men minder geneigd af te wijken van de onderwerpen van agenda. Iedereen blijft er beter met zijn hoofd bij en de vergadering is sneller afgelopen.
  2. Staand vergaderen betekent sneller beslissen. Geen oeverloze toelichtingen op onderwerpen en constante herhalingen van argumenten. Een beslissing wordt daardoor eerder genomen en het onderwerp sneller van de agenda gestreept.
  3. Communicatie verbeterd. Door de actieve houding van het staan ontstaat er meer non verbale communicatie waardoor het gesprek completer wordt en alle standpunten beter geïnterpreteerd worden.
  4. Staan is gezond. Als je staat komt je lichaam min of meer vanzelf in beweging. Het aanspannen en ontspannen van de spieren wisselen elkaar af tijdens het overleg, wat goed is voor de individuele gezondheid .
  5. Bevordert creativiteit en samenwerking. Mensen gedragen zich minder territoriaal tijdens het staand overleggen en gaan meer samenwerken doordat men meer geneigd is om ideeën uit te wisselen.
  6. Snel en frequent op de hoogte. Door een staand overleg 5 tot 15 minuten te laten duren (de zogenaamde scrum methode), kun je iedere dag starten met een overleg binnen een multidisciplinair team. Iedereen is zo up to date.
  7. Algehele kostenbesparing. Tel punt 1 t/m 6 bij elkaar op

Staand vergaderen is niet geschikt voor elk type vergadering, bijvoorbeeld een overleg met veel deelnemers, overleg met externe bezoekers of geplande vergaderingen van lange duur. Wilt u advies over staand of zittend vergaderen, neem hier contact met ons op.

Comments are closed.